De twee magische C-woorden

Het geheim van bereiken van wat je maar wilt in het leven zit ‘m in twee woorden; de ‘magische’ C-woorden. Die woorden maken net het verschil tussen een doel stellen en hem ook daadwerkelijk bereiken. Het eerste woord is: ‘commitment‘. Ik weet eigenlijk geen goed Nederlands woord wat hetzelfde uitdrukt. De vertaling van commitment is ‘toewijding’ wat voor mij niet hetzelfde gevoel weergeeft. Het tweede belangrijke C-woord is consistentie .

The only place where succes comes before work is in the dictionary”

Zonder deze twee gebeurt er niks. Zoveel mensen roepen dat ze van plan zijn te stoppen met roken, meer te gaan sporten, afvallen, etc, etc. Ze stellen een einddoel maar maken geen plan met haalbare, meetbare tussendoelen en haken af wanneer het lastig wordt. En daar zit ‘m net het verschil tussen wel of niet je doelen bereiken. Ergens van dromen, erover fantaseren of uitleggen aan anderen wat je wil is leuk. Maar daardoor treed er nog geen verandering op. Het is een kwestie van doen. Maak met jezelf de afspraak om elke dag een stap in de goede richting van je doel te zetten. Vertoon het gedrag van de persoon die je wil worden. Commitment en consistentie zijn daarbij nodig om door te gaan bij tegenslagen. Een nieuwe routine in je levensstijl integreren gaat niet vanzelf en heeft tijd en energie nodig.

“The proof of the pudding is in the eating”

Wat doe je daadwerkelijk om te worden wie je wil zijn of te bereiken wat je wil? Het klinkt altijd zo mooi als mensen zeggen dat ze heel erg gemotiveerd zijn. Maar motivatie komt en gaat. Niemand is 24/7 gemotiveerd. Iedereen heeft wel eens een ‘off-day’, is moe of heeft andere dingen aan zijn hoofd. Wanneer motivatie even ver te zoeken is helpen commitment en discipline je om je toch aan je plan te houden. En consistentie.

Maak afspraken met jezelf zoals je werkafspraken of afspraken met een ander maakt. Nu ik als doel gesteld hebt om de fitste versie van mezelf te worden heb ik van training, voeding en herstel mijn prioriteit gemaakt. Ik heb een trainings- en voedingsprogramma, houd mijn slaap en rust bij en heb elke week nauw contact met mijn coach. Ik train 6 dagen in de week en plan die trainingsmomenten heel bewust in. Elke week zet ik op zondag de trainingsafspraken met mezelf voor de rest van de week in mijn agenda. En deze zijn even belangrijk als alle andere afspraken die ik heb!!! Vaak zie ik dat mensen hun eigen voeding of trainingen minder belangrijk vinden en deze pas inplannen als er ‘tijd over’ is. Zes dagen per week train ik 30 minuten per keer. Wanneer je zegt dat je geen tijd hebt om te trainen of tijd en aandacht aan je voeding te geven zeg je eigenlijk dat je daar geen tijd voor vrij wil maken. Net zoals je tijd hebt om te werken, te slapen, te douchen, naar het toilet te gaan of je tanden te poetsen maak je ook tijd vrij voor andere dingen die je belangrijk vindt. Geen tijd om te trainen? Dan heeft dat voor jou dus geen prioriteit. Ook prima; maar zeg dan niet dat je geen tijd hebt. Je wil er dan dus geen tijd voor maken; dat is een keuze. Naast mijn gezin en mijn bedrijf maak ik tijd voor mijn trainingen en voeding. En soms betekent dat dat ik nog vroeger op sta dan dat ik normaal doe (en dus ook de avond ervoor eerder naar bed ga). Televisie kijken, netflixen, social media; ga eens na hoeveel tijd je daar aan kwijt bent. Daar gaat voor de meesten elke week veel tijd in zitten; tijd die je aan je doelen kunt besteden. Dus: maak een plan voor jezelf; maak duidelijke afspraken met jezelf (zoals je een werkafspraak zou maken) Commitment en consistentie doen de rest.

Do something today that your future self would thank you for

4 gedachtes over “De twee magische C-woorden

  1. Jose

    Goed geschreven Nanneke, en ja So True !!
    Ik betrap me er ook vaak genoeg op hoor, geen zin vandaag of ik Ha later wel sporten etc.
    Goede tip om het op zondag gewoon op te schrijven en een boekje bij te houden en ja wat is nu 30 minuten??
    Ik zit nu al zeker 30 minuten op mijn telefoon.
    Indeed!!! Ik ga wat DOEN!!
    Thanks voor de inspiratie!!

    Geliked door 1 persoon

  2. Mooi geschreven Nanneke. Denk dat ik mijn doelen nog wat duidelijker kan stellen en wat meer cc er bij kan stoppen 😊. Ik val regelmatig terug in het patroon wat ik niet wil, en dan voel ik me niet goed en krijg ik weer allerlei kwaaltjes. Gelukkig kan ik mezelf er steeds sneller uittrekken en weer naar het juiste pad terug wandelen. Ik ga een paar van je tips toepassen 🙏🏻💋 dankjewel

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie