Waarom supplementen geen wondermiddel zijn

Afgelopen week kwam een van mijn cliënten moe naar een training. Dit gebeurde al vaker de laatste tijd. Terwijl ze altijd een fitte, energieke en fanatieke sportster is geweest en graag komt trainen merkt ze de laatste tijd dat het langer duurt voor ze herstelt, minder energie heeft en dat ze langer spierpijn houdt na haar trainingen.

Meer vitamines en mineralen

“Mijn vriend zei dat ik waarschijnlijk gewoon meer ….(en noemt hier twee verschillende supplementen) moet gebruiken. Wat denk jij?” vraagt ze voor aanvang van de training. Voordat ik in ga op de vraag over de specifieke vitaminepreparaten die ze noemt is mijn wedervraag: “Hoe slaap je eigenlijk de laatste tijd?” Waarop zij meteen verzucht: “Heeeeel erg slecht en belabberd. Bijna niet. Ik lig de halve nacht wakker…..” Na wat doorvragen vertelt ze dat haar vriend veel stress heeft de laatste tijd en daardoor heel onrustig slaapt, veel ligt te woelen en ook praat in zijn slaap. Waar zij normaal goed slaapt wordt ze nu gedurende de hele nacht wakker van zijn continue gedraai en de geluiden die hij in zijn slaap maakt.

Antwoord

Na dit verhaal kijken we elkaar aan en valt bij haar langzaam ook het kwartje. “Daar is je antwoord.” reageer ik. “Je langzamere herstel en vermoeidheid ga je niet verhelpen door meer vitamines en mineralen te slikken maar door meer te slapen. Een goede nachtrust is een eerste vereiste en de meest belangrijke pijler voor een goed herstel maar ook om optimaal te presenteren en resultaat te behalen.” Slaap je niet goed dan herstel je ook niet goed.

Wat veel mensen niet weten

Het belang van een goede nachtrust wordt door de meeste mensen zwaar onderschat. Wat velen bijvoorbeeld niet weten is dat slaaptekort je energieverbruik nadelig beïnvloedt. Je verbranding gaat letterlijk omlaag en je gaat meer spieren in plaats van vet verbranden waardoor de verbranding nog verder omlaag gaat. Onderzoekers lieten twee groepen mannen en vrouwen 14 dagen lang een dieet volgen waarin ze in een calorietekort zaten. Een van de twee groepen mocht niet meer dan 5,5 uur slapen; de andere groep 8,5 uur. Wat bleek??!! In beide gevallen verloren de deelnemers gewicht, maar het type gewichtsverlies was heel verschillend. Bij de deelnemers die maar 5,5 uur sliepen was 70% van het gewichtsverlies afkomstig van spiermassa, niet van vet. Bij de groep die 8,5 uur per nacht sliep bestond 50% van het gewichtsverlies uit vetmassa en de overige 50% uit spiermassa. Dat grote verschil werd veroorzaakt door kortere nachten slapen. Bij een ander onderzoek veroorzaakte een interventie met een 4 dagen gecontroleerd dieet in combinatie met korte slaap (4 uur per nacht) aanzienlijk minder gewichtsverlies dan bij de deelnemers die een goede nacht maakten van 8-9 uur.

Mijn advies

Tegen de cliënte met het slaaptekort heb ik gezegd dat er een paar opties zijn:

 • Haar vriend vragen of hij wil werken aan zijn stress zodat hij rustiger en beter kan slapen en zij dus ook
 • Apart gaan slapen
 • Haar vriend vertellen dat hij beter oordoppen voor haar kan kopen in plaats van supplementen

Uiteraard ben ik benieuwd welk advies (of misschien wel meerdere) ze gaat opvolgen. Maar dit laat heel duidelijk zien hoe we soms de belangrijkste pijler voor onze gezondheid vergeten of over het hoofd zien. Ben jij op dit moment hard aan het trainen en gezond aan het eten maar slaap je te weinig? Dan is de kans klein dat je ook daadwerkelijk slanker en/of gespierder zult worden. Zorg allereerst voor voldoende nachtrust van goede kwaliteit . Dit heeft prioriteit boven alle andere factoren. Pas dan kun je optimaal presenteren, zowel in het dagelijks leven als in je training en pas dan ga je gewenste resultaten behalen.

2 gedachtes over “Waarom supplementen geen wondermiddel zijn

 1. Stefanie

  Hi Nanneke,
  Ik heb je pasgeleden ‘ontdekt’ in een podcast (Kukuru) en ik werd enthousiast van je vrolijke stem en energie. Ik heb meteen je boek gekocht (fit, fab, 40) en alle stukjes kennis die ik tot nu toe had vielen beter op hun plaats dankzij al jouw duidelijke informatie. Daardoor kreeg ik beter inzicht in wat ik zelf nog kan doen om fitter te worden en kreeg ik ook een positieve mindset om ermee aan de slag te gaan. Voldoende slapen vind ik wel een uitdaging…. Ik heb ’s avonds geen zin om naar bed te gaan en ’s ochtends kan ik er niet makkelijk uitkomen. Ik zou dat graag omdraaien, want het lijkt me zooooo lekker om energiek uit mijn bed te kunnen springen en te kunnen genieten van de nieuwe dag. Maar op tijd naar bed gaan; hoe doe je dat met 2 pubers dIe ook niet naar bed te krijgen zijn ’s avonds? Als ze er dan eindelijk inliggen geniet ik vaak nog even van de rust en stilte in huis. 8 uur slapen en om 6.30 uur opstaan betekent dat je er al vóór 22.30 in moet liggen….Ik hoorde in de podcast dat jij tegenwoordig vroeger opstaat dan voorheen: hoe doe jij dat?

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Stefanie. Bij mij is mijn ritme heel geleidelijk opgeschoven. Van altijd laat naar bed ben ik mijn bedtijd gaan vervroegen toen ik voor mijn werk steeds vroeger op moest staan. Simpelweg omdat ik anders niet voldoende slaap heb. Hier ook 3 pubers in huis, en een man met horecatijden, met een compleet ander ritme. Voor mij is de kwaliteit van mijn slaap (en voldoende uren) prioriteit. Ik ga dus veel vroeger naar bed dan de rest van het gezin, maar ben ook veel vroeger op. De rust en stilte in huis vind ik op zijn best en fijnst in het weekend als iedereen nog op bed ligt en ik er al veel vroeger uit ben. Ik voel me dan top omdat ik uitgerust ben en heb dan echt Quality me time. En dank je wel voor je mooie, lieve complimenten!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s